Mrtav, a gladan – osvrt ČitamGledamSlušam

Iako još nisam pročitala Razgovore s ginekologom istrijanske autorice Marilene Dužman, mogu bez dvojbe reći da joj je Mrtav, ali gladan za sada najbolji roman. Moguće je, ali ne vjerujem da će ga Razgovori nadmašiti. Mrtav, a gladan ima sve, od puno sarkazma i cinizma, još više humora, paprenih i hrabrih scena seksa kojima nas Marilena uvijek velikodušno obasipa pa do ozbiljnih trenutaka u kojima se glavni likovi suočavaju sa stvarnošću, onom u koju do tada možda nisu htjeli povjerovati.

Momo je glavni lik ove otkačene zavrzlame, rođeni Dalmatinac koji se nakon Domovinskog rata doselio u Ližnjan, poznato mjesto radnje Marileninih priča. Nakon što se razočarao u najboljeg prijatelja u ratu, Momo se odvažio preseliti u to piktoreskno istarsko mjestašce na samoj obali Jadranskog mora. Toliko ga je dobro poznavao iz Grozdanovih priča da je jednostavno morao posjetiti sve zanimljive stanovnike o kojima mu je prijatelj pričao. Najprije je svojim pripovijetkama “zaveo” Grozdanove roditelje, a kasnije i mnoge ližnjanske žene.

Momo je znao da mu je Bog oprostio onoga dana kad su mu Grozdanovi roditelji odlučili pokloniti veliku kuću s okućnicom i preseliti se u omanju kuću koju su imali u selu.

Ali Momo nikada nije bio u potpunosti zadovoljan svojim životom. Poznati srcolomac, samac, simpatični dobričina žudio je za potvrdom drugih, ali po svojim uvjetima. Tražio je društvo, ali u umjerenim dozama. Lovio je žene, ali bi mu brzo dosadile. Živio je život po vlastitim pravilima. I jednog dana odlučio provjeriti kako bi ostali reagirali da on umre.

Iako najkraći autoričin roman, uspjela je u svega sto pedeset stranica ubaciti sve što je potrebno da nas nasmije i zaintrigira ovom izvrsnom pričom. Jezično je dovedena gotovo do savršenstva, ponovno nam ne nedostaje njenog poznatog istrijanskog dijalekta kojime obogaćuje svoj rukopis, a osim glavnog lika, roman obiluje nezaboravnim sporednim likovima koji tako dobro pašu Momovoj “ludoj” prirodi. Posebno su upečatljive žene koje remete Momine planove, kako prije njegova nauma, tako i tijekom. Sanjica je njegova tiha patnja, Kristina je putena prodavačica s najvećim grudima u Ližnjanu, a vjerojatno i cijeloj Istri, a brbljava Pina se malo pomalo uvlači u njegov život kako dobrim seksom, tako i izvrsnom kuhinjom. A Momi je ponekad to i važnijeg od samog tjelesnog užitka o kojem je toliko ovisan.

To talijansko govno on nije mogao smisliti ni na kraj oka. Gnjecavi keksi utočani u kafe i mliko bili su dobri za pojesti ujutro, ali kao desert nakon brudeta Momo je zaista očekivao više Kristinine mašte.

Posegnite za ovim romanom i zaista vjerujem da će vas zabaviti, nasmijati, na trenutke i zaprepastiti, ali možda i navesti da se zapitate razmišljate li poput Mome. Ili ćete priznati da je ipak pretjerao i možda otišao korak predaleko u iskorištavanju ljudi koji ga vole. Uživat ćete u njegovim avanturama, to je sigurno. A mogao bi vas i iznenaditi kraj romana, lagana pljuska koju ćete možda očekivati, a možda i ne, poput mene.

Osvrt i foto – ČitamGledamSlušam

Košarica