Mrtav, a gladan – osvrt Veličanstvena.knjiga

“Mrtav, a gladan” je najnoviji roman Marilene Dužman koji je izašao u prodaju tokom ovog mjeseca. Nije tipičan roman na kakvog smo navikli od Marilene. Dosad se bazirala na ljubavne romane, ali ovaj je toliko drugačiji, prepun zavrzlama i humora, a čita se u jednom dahu. Kad je Marilena u pitanju, zvučim kao da se ponavljam kad kažem da joj je svaki novi roman bolji od prethodnog, ali ovaj je zaista još najbolji. Roman je i kraći od dosadašnjih, ali obećava mnogo smijeha i, vjerujte mi, mnogo dobre zabave.

Momo je Dalmatinac kojega je život doveo u Ližnjan. Vrijedan čovjek, omiljen u društvu, ali već godinama nije bio sa ženama. Dane je provodio ribareći i družeći se sa Ližnjancima. No, jedan sprovod pomutio je Momin razum. Kada je umro Ratko, koji je bio omiljen i na čiji je sprovod došlo mnoštvo ljudi, Momu je zagolicala ideja kako otkriti tko bi njemu došao na sprovod? Bi li netko tugovao za njim? A, s druge strane, u to vrijeme Momo je otkrio da ipak može privući žene, i to ne jednu, nego čak tri. Momo se dao u potragu za onom koja će mu najbolje kuhati nakon što “oživi poslije sprovoda”. Toliko o radnji, na koji je način organizirao sprovod, i koliko daleko je otputovao da bi “umro” te koje je sve nepodopštine radio i doživljavao, otkrit ćete čitajući ovaj briljantno komični roman.

Momo se hitno trebao početi nečime baviti u protivnom je znao da će izludjeti. Novaca je imao i nije mu bilo mrsko poseći u kesu kako bi ostvario svoj naum i doznati tko bi plakao za njim. Dok se tuširao, jeo i pio, danima je samo o tome razmišljao. Ni u čemu drugom nije se mogao naći. Stoga je odlučio. Učinit će eksperiment. Jedino što mu je trebalo bio je mrtvac. I grobno mjesto.

Kao što sam već rekla, Marilena je nadmašila samu sebe. I sama kaže da je ovaj roman pisala dok je ležala bolujući od išijasa koji je prenijela na Momu. Briljantno ga je prenijela na njega, išijas zvan Kristina toliko me je zabavio u jednakoj mjeri kao i lijek kojem je Momo pribjegavao kako bi se izliječio. Ni zamisliti ne možete koji je to lijek, mi u Dalmaciji bi rekli “klin se klinom izbija”. Momina predanost da izvrši svoj naum toliko je dobro isprecizirana do u najmanji detaljčić kao da je radnju osmislio vrhunski detektiv. Nije bilo jednostavno Momi u malom mjestu održavati više ljubavnih veza i još uz to planirati vlastiti sprovod kad su “žive kamere” na svakom kantunu, ali on se poprilično vješto snalazio u svemu tome.

Bol je jenjavala, imao je ženu, čak dvije, dva dobra prijatelja, prepun račun u devizama, ali i kunama i u sebi se nasmiješio. Bio je sretan čovjek. Još samo da eksperiment protekne u redu, on se vrati iz mrtvih i tada odabere jednu od ljepotica. Dugo je gledao u Pinu i razmišljao. Odabrati nju ili Kristinu? Odlučio je – prvo treba isprobati Kristininu kužinu kako bi donio dobru odluku. Što će mu žena ako ne kuha dobro?

Radnja romana vješto je osmišljena, nema nepotrebnog razvlačenja, sve se događa brzo i napeto što ne dozvoljava čitatelju da knjigu uopće ispusti iz ruke do samoga kraja. Likovi su odlično okarakterizirani, nalazimo tu cijelu paletu karaktera, od “sramežljivih” raspuštenica do “lajavih” osjećajnih susjeda, od dobrih prijatelja do starih lupeža… Ali Momo… Momo je priča za sebe. Priča koja čeka na vas da ju otkrijete.

Momo je znao da će koja stotica otvoriti vrata svećenikova ureda, a po Kristininim riječima, zahvala koju bi Ana osjećala prema njemu bila bi ogromna (prema Mominoj procjeni – četiri do osam vozila na njegovu sprovodu). Bili bi tu Ana, njezino četvero dice i unuci, ali i brojne Anine prijateljice koje su je bespogovorno slušale u svemu. Ana je bila glavna tračerica u mjestu i svi su s njom željeli biti u dobrim odnosima. Četiri po četiri auta i on će još malo nadmašiti Ratka, bio je siguran u to.

Ova knjiga odlično je štivo za ljetne dane koji su pred nama. Kratka, ali slasna priča koja će vas zabaviti maksimalno, oduševiti i nasmijati do suza. Uz to, naslovnica je predivna. Sam pogled na nju mami vas da je progutate u sekund. Obećava pravu poslasticu, što ova knjiga i jest. Ja sam uživala, a ne sumnjam da ćete i vi. Ugodnu zabavu uz “Mrtav, a gladan” vam želim!

Osvrt i foto – Veličanstvena.knjiga

Košarica