Haker – osvrt Ključ za knjigu

Još jedna Marilenina knjiga, ugledala je svjetlo dana. S posebnim ponosom predstavljam vam ljubavni roman Haker, u čijem sam nastajanju i ja ovaj puta imala malo veću ulogu (od beta čitanja, kao obično). Ako okrenete prve stranice knjige, naći ćete moje ime u kategoriji urednice.

Haker i tvrdoglava Emma

Da Mark nije tako kraljevski zeznuo stvari, možda mu sutkinja ne bi dodijelila tako ironičnu kaznu: da šezdeset dana služi kao videći pratitelj slijepoj osobi. Ma gdje su samo njega našli? On je haker, zaboga, i to jezivo dobar haker. Trebali bi ga shvaćati ozbiljno.

Emma je podigla ruku čim je čula za priliku koja joj se pruža. Zaista je djelovalo kao da joj je sjekira pala u med. Je li mogla proći bolje od ovoga? Upravo kad joj je inspiracija za njezin roman u nastajanju bila najpotrebnija, ukazala joj se prilika da upozna pravog pravcatog hakera.

Čim su se upoznali, među njima su počele frcati iskre. Mark je uvidio da Emma nije bespomoćna samo zato što je slijepa. Emma je pak shvatila da famozni haker zapravo ima nježnu stranu koju se isplati upoznati.

No među njima i dalje nisu izrečene sve istine. Tajne koje se čuvaju mogle bi ih oboje stajati života. Jer opasan neprijatelj bliže im ne nego što su mogli zamisliti, a petljati se s hakerom koji se bavi mutnim poslovima možda nije najsigurnija opcija. A vremena da ga uhvate ima sve manje.

Nisam baš romantičan tip.

Žena za sva vremena

Čitajući roman, slijedit ćete priču slijepe žene i hakera, naizgled nespojivog para. On se smuca po čudnim mjestima, a onda odlazi s njime na pustolovinu života. Njega ljudi marginaliziraju jer ga sude po opasnom izgledu i tetovažama, ali ona kopa dublje u njihovo značenje, sve dok joj to ne otkrije neki potpuno novi njegov sloj, koji baš ne pokazuje svakome.

Dok je pisala roman, Marilena je za mišljenje tražila i nekoliko slijepih osoba, koje su joj pomagale svojim savjetima i iskustvima. Te divne žene također su postale dio cijelog putovanja do objave romana i pomogle da Emma postane lik koji zasluženo stoji uz njezinog famoznog hakera.

Jer iako je upravo Mark (nadimka Cyber) glavni fokus ovog romana, Emma, tvrdoglava, uporna i nezaustavljiva (vrlo slična Marileni po tom pitanju :D) u ovoj knjizi ono je što ja zovem žena za sva vremena.

Mark i Emma upoznat će se i zakoračiti u zajedničku pustolovinu koja će im u život uvesti svakojake likove. Bit će tu tajanstveni i nemilosrdni šef narko kartela, kvartovski dileri droge, agenti državne službe i jedna baka koja sve drži pod kontrolom. No tko su tu točno pozitivci, a tko zločesti dečki, morat ćete pročitati da saznate. Jer iznenadit ćete se.

Iskustvo koje se ne zaboravlja

Nije tajna da za Marilenu već godinama odrađujem beta čitanja i pomažem joj da oblikuje svoje romane. Zna ona dobro da sam tvrdoglava k’o mazga i vjerojatno nije upoznala osobu koja filozofira više od mene. Unatoč tome, nije me poslala da se hladim u kutu, već me ovaj puta nagovorila i na jedan malo odvažniji korak. Dala mi je priliku da za nju uredim Hakera, što mi je istovremeno bila i čast i velika obaveza. Izvukla sam sve svoje “skripte” i bilješke, pa krenula ponoviti gradivo prije nego što se bacim na posao.

Marilena i ja puno smo telefonirale, izbacivale odlomke, ubacivale nove dijelove, raspravljale o (ne)logičnostima i izmišljale nova rješenja. Vjerujem da smo odradile dobar posao. Teško je pogriješiti kad imate Marilenu koja u glavi već ima snimljen film po priči o kojoj tek piše knjigu. Njoj je sve jasno, a ja je ne uspijevam zbuniti koliko se god trudila.

Jako sam zahvalna Marileni na ovoj prilici i nadam se da će uskoro doći s novom pričom koju ću pomoći oživjeti. Bila sam jako uzbuđena kad je Haker ugledao svjetlo dana, a o rezultatu te naše suradnje ipak ćete najbolje prosuditi vi. Zato slobodno komentirajte i pišite što vam se sviđalo, a što nije.

Ne pristajem biti zarobljenica.

Haker koji će vam osvojiti srce

Roman je napet sve do zadnjih poglavlja, a negdje u njemu (neću reći gdje) očekuje vas i veliki prevrat kojeg uopće nećete očekivati. Kao i uvijek, Marilena je u svoje stranice utkala svoj dobar stari i poznati humor. Razgovori među likovima zvuče kao slatke provokacije, a situacije u koje se uvode su u dobroj mjeri i opasne. No upravo zato, za nas čitatelje iznimno zabavne.

Knjiga je pisana iz perspektive Emme i Marka, a osim o njihovim ljubavnim jadima, srest ćemo i neke druge likove koji bi na svoj način trebali zaslužiti svoje sretne završetke.

U svakom slučaju, ovom knjigom Marilena je stvorila dva jedinstvena lika. Osim njezinih knjiga, preporučila bih vam i neki drugi roman slične tematike ili sličnih likova, ali… Kada ste zadnji puta naišli na slijepu protagonisticu ljubavnog romana?

Marilena zna stvoriti ono što nitko drugi nema, a više o njezinim romanima čitati možete ovdje. Sviđaju li vam se Haker i Emma?

Osvrt i foto – Ključ za knjigu

Košarica